tisdag, oktober 02, 2007


Jag tar tag i min blogg igen!
Bloggen har legat nere nästan ett år. Inte för att jag inte haft något att skriva om, utan helt enkelt bristande intresse.
Linux
Under hösten 2006 gick jag från Windows till Ubuntu/Linux.
Denna övergång kom oväntat att uppta stor del av min vardag.
Att byta operativsystem gör att en hel del frågor kommer fram och jag sökte mig till den Svenska avdelningen för Ubuntu http://www.ubuntu-se.org/ . Ganska snabbt insåg jag att forumet styrdes med järnhand, ja till och med diktatoriskt. Som vanligt kunde jag inte knipa käft och blev snabbt obekväm för ledningen.
Inte helt oväntat fick jag ett stort stöd bland medlemmar på forumet och klagoropen blev så besvärande att ledningen massbannade ett mycket stort antal medlemmar och flera blev till och med ip-bannade.
Jag såg till min förfäran hur stora delar av Svensk linuxkunskap höll på att försvinna ut i cyberspace och startade då upp en alternativ samlingsplats http://www.fria-ubuntu-se.org/ . Gensvaret blev enormt och gjorde att jag fick tillbringa nästan all fritid vid datorn.
Samordnaren Jono Bacon tog tag i det svenska problemet och sparkade sittande ledning på Ubuntu Sverige. Flera av mina medlemmar styr nu Ubuntu Sverige och fria-ubuntu-se är inte så aktivt längre.
Dremelforum
Det är kul att driva forum och man lär känna mycket folk. Jag saknade ett vettigt forum rörande multislipmaskinen Dremel, så jag startade naturligtvis ett engelskspråkigt sådant. Forumet är helt nyöppnat och tiden får visa om folk hittar dit. http://www.dremelforum.com/
Foto
Jag har under året utvecklat ett genuint fotointresse och köpte en digital sytemkamera. Mina alster finner man på http://www.soptunna.se/ och jag hänger mycket på http://www.nikonforum.se/ och http://www.fotosidan.se/
Astronomi
Detta intresse tar rätt mycket av min tid. Inte så att jag står ute var natt, för det tillåter inte vårt usla väder, utan för att jag är engagerad i http://www.astronomiguiden.com/ där jag även modererar. Dessutom sitter jag en hel del med astronomiska dataprogram. Nyinvesteringar för säsongen blev ett datorstyrt teleskop och ett par kikare. Jag har för den intresserade skrivit en kikarhandledning att ladda hem. http://www.soptunna.se/AG/Kikarhandledning.pdf
Utbränd
Att "gå in i väggen" eller bli utbränd trodde jag var vardagssvenska för hypokondri tills jag själv drabbades. Jag har aldrig känt mig så handikappad och har till dags dato varit sjukskriven i över två månader. Gud ske lov att detta bröt ut innan regeringens sanslösa sjukförsäkringsbesparingar trätt i kraft.
Sjukdomen kom som ett brev på posten. Jag har alltid jobbat för mycket, under säsong sju dagar i veckan och under tjugo års tid har jag aldrig tagit ut mer än två veckors semester/år. Tur att man har en förstående familj.
Ja, detta var kort vad som hänt under året.
//Martin

Inga kommentarer: